Joel Karppanen

Home / Joel Karppanen

Joel Karppanen (s. 1993)

Kuva: Miikka Pirinen

Joel Karppanen on oululaislähtöinen valokuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Turussa.

Karppasen esikoisteos, kansainvälistäkin huomiota saanut Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta Taide -kirjasarjassa vuonna 2018, ja keväällä 2019 hän piti ensimmäisen museonäyttelynsä Aineen taidemuseossa Torniossa. Lisäksi Karppasen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Helsingissä, Lontoossa, Wienissä, Bratislavassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Karppanen on palkittu Uusi kuvajournalisti – ja Jouko Lehtolan Säätiön Nuori sankari -palkinnoilla. Hänen teoksiaan löytyy useista yksityisistä ja julkisista kokoelmista kuten Suomen valokuvataiteen museosta, Suomen valtiolta ja Jenny ja Antti Wihurin rahastosta.

Nastolan kesänäyttelyssä nähdään Karppasen tuore kokeellinen dokumentti Luontoelokuva. Kuva- ja ekokriittinen teos on 11-minuuttinen essee-elokuva simuloidusta luonnosta – metsän eläimistä, petokuvaajista ja kansallispuistoista. Teoksessa vanhat luontodokumentit, uutisfilmit ja matkailumainokset yhdistyvät nykypäivän kuvastoon luontokuvauksen kulisseista. Ääniraidalla luonnon äänet sekoittuvat synteettiseen linnunlauluun ja muihin elektronisiin äänimaisemiin.