Kirsimaria E. Törönen

Home / Kirsimaria E. Törönen

Kirsimaria E. Törönen

”Vielä tarvitaan vaneria, kananmunankuoria ja maalinjämiä Pihapiiri-teoksen figuureihin”, sanoo Kirsimaria E. Törönen nyt helmikuussa.

Mikkeliläinen kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen on yksi Nastolan Luontoretki-kesänäyttelyn taiteilijoista, jonka kuraattori Veikko Halmetoja kutsui tämän kesän näyttelyyn. Törösen Pihapiiri-niminen teoskokonaisuus tulee Nastolan kirkon ja kotiseutumuseon ympäristöön. Paikka oli jäänyt Törösen mieleen Kuvakirja-näyttelyn teosten pystyttämisen tauoilla tehdyistä kävelyretkistä kesällä 2019. Hänestä ympäristötaide voi näin korona-aikana antaa aidon taide-elämyksen, jota virtuaalinäyttely ei voi korvata. Törönen kertoo halunneensa tehdä jotain hauskaa koronan kotisohvilla uuvuttamille ihmisille, ja siksi Pihapiirin vanerifiguurit ilmentävät riemunloikkia, liikettä ja elämäniloa.

Pihapiirin figuureissa toteutuu myös ajankohtainen materiaalin kierrätystavoite, kun yli puolet on kierrätysmateriaalia: omien akvarellien, piirustusten ja luonnosten värejä, kananmunankuoria ja parin vuoden takaisen teoksen vanereita. Törönen on yrittänyt viimeisten kuuden vuoden aikana omassa työskentelyssään konkretisoida ekologisuutta ja kierrättämistä, pohtia eettisyyttä: jos kotona kierrättää muovit, lasin, metallin ja paperin, on ristiriitaista, jos ei taiteen tekemisessään yritä kierrättää silloin, kun se on mahdollista. Toisaalta jos kananmunankuoria jää taideteoksesta ympäristöön, luonto kyllä kestää sen. Maailman muuttaminen ja parantaminen lähtee ihmisestä myös taiteen tekemisessä.

Törönen puhuu paljon epäpaikoista, joihin taidetta ei yleensä ajatella sijoitettavaksi ja jotka ovat pyhän valkoisen näyttelytilakuution ulkopuolella. Kesänäyttelyssä tila antaa yllättäviä mahdollisuuksia. Nastolassa Pihapiiri tulee osaksi luontoa ja historiallista kulttuurimaisemaa. Törösen mielestä kesänäyttely voi tavoittaa ensikertalaisiakin ja erilaisia yleisöjä helpommin kuin perinteinen näyttelytila.

Koska taide kuuluu kaikille, kaikilla on siihen oikeus. Silloin taide on osa arkea. Nastolan kesänäyttelyn Pihapiiri-teosta voi lähestyä monella tavalla. Etenkin lapset ja nuoret ovat tervetulleita näyttelyyn. Erikokoiset eläinfiguurit voivat antaa pienimmillekin isoja elämyksiä. Nastolalaiset ovat mukana tekijöinäkin, kun kirkonkylän peruskoulun oppilaat osallistuvat näyttelyn tekemiseen ja Tienhaaran toimintakeskuksessa työstetään hahmoja vanerista. Lahden kaupungin ympäristöpaja tekee polun varteen lasten leikkipaikkaan kepparirataa keppihevosineen. Törönen luottaa siihen, että ihmiset keksivät teosten ympärille monenlaista tekemistä, kuten eväsretkiä ja luonnon tarkkailua.