Laura Kärki

Home / Laura Kärki

Laura Kärki (s. 1978)

kuva: Bernhard Ludewig

Laura Kärki on Lahdessa syntynyt kuvataiteen monitaiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Berliinissä viimeiset kymmenen vuotta. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2006 taiteen maisteriksi taideteollisen muotoilun osastolta. Hänen lopputyönsä nimi oli Kuvan runo. Se koostui omista runoista ja veistoksista, joiden kautta hän haki paikkaansa taidekontekstissa ja maailmassa. Kärki on myös tekstiilisuunnittelun artenomi Metropoliasta (2002) sekä keramiikka-alan artesaani Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta (1998). Kärki on seuraavien taiteilijajärjestöjen jäsen: GEDOK Berlin, Suomen kuvanveistäjäliitto, Muu ry, Taiteilijat O ry, Kuvasto ry ja Helsingin Taiteilijaseura. Hänen töitään on Aineen taidemuseon ja Lahden taidemuseon kokoelmissa.

Kärki on osallistunut sekä kotimaisiin että kansainvälisiin näyttelyihin mm. Aineen taidemuseossa Torniossa, Eila-kokoelmanäyttelyssä, Soulissa Etelä-Koreassa, ARTag Galleryssa Helsingissä, Art Goes Kapakka -festivaalin aikana Tommyknocker Craft Beer Barissa Helsingissä, Galleria Katariinassa Helsingissä ja Päästä meidät pahasta, Taidekeskus Antaresissa Sippolassa. Kärjen valokuvia oli esillä myös Kuvakirja kunnantalolla -kesänäyttelyssä Nastolassa kaksi vuotta sitten.

Kärjen tapa hahmottaa maailmaa on visuaalinen, joten on luontevaa olla kuvataiteilija; hän pitää kovasti työstään. Hän näkee mieltään askarruttavat asiat, menneen ja tulevan tapahtumat erilaisina kuvina, veistoksina, runoina ja ääniteoksina. Taiteen kautta hän jäsentää maailmaa, ja taiteen tekemisen kautta hän kokee, että on helpompaa käsittää elämää ja maailmaa, joka ilmenee toisinaan liian monimutkaisena.

Kärki toimii hyvin monitaiteellisesti, kulloisellakin hetkellä ideaan sopivalla tavalla ja materiaalilla. Hiljattain hän on keskittynyt 3D-printatun saven työstämiseen, johon sai Ornamo- äätiön apurahan vuonna 2020. Hän on yhdistellyt keramiikkaa ja tekstiiliä uusissa eläinveistoksissaan. Tekstiiliprinttiteokset ja sublimaatiotulosteet ovat tärkeitä. Lisäksi hän käyttää valokuvausta työskentelyssään. Parhaillaan hän työskentelee öljypastellimaalausten, 3D-printatun saven, tekstiilin, virkkauksen ja sublimaatiotulosteiden kanssa. Hän kertoo saaneensa hiljattain työhuoneelleen keramiikkauunin, joten keramiikan tekeminen onnistuu hyvin. Toiveissa on saada myös tekstiilitulostin.

Kärki on kotoisin Lahden Ahtialasta ja lapsuudessaan viihtyi paljon luonnossa. Berliinissä hän kaipaa paljon Suomen luontoa ja puhdasta ilmaa. Luonnonmateriaalit kiehtovat taiteen tekemisessä. Keraaminen Torkkuvat mustatorvisienet-ääni-installaatio, joka on tulossa Nastolan kesänäyttelyyn, muistuttaa taiteilijaa lapsuuden sienimetsästä.