Litku Klemetti

Home / Litku Klemetti

Nähdään Nastolan vanhalla kunnantalolla to 13.6.2019 klo 19

 

Artisti Litku Klemetti on Kuhmolainen sittemmin Jyväskylään muuttanut filosofian maisteri, lauluntekijä ja Suomen tämän hetken suurin indierocktähti. Hän pitää tärkeinä asioina sivistystä, tutkimista ja mielikuvitusta mm. näitä asioita kertoo Rumba-lehti 22.1.2018 Mikael Mattilan tekemässä haastattelussa.

Tässä ote kirjoituksesta….
Klemetti on havainnut, että yhteisön luottamuksen voi lunastaa tekemällä. Tosin tekemisenkin pitää olla tietynlaista ja täyttää tietyt esteettiset kriteerit. Yhteisöihin muodostuu aina hierarkioita ja kirjoittamattomia sääntöjä, joita noudattamalla voi hankkia sosiaalista pääomaa. Tähän lopputulokseen hän päätyi tutkittuaan gradussaan jyväskyläläisen alakulttuuriyhdistys Hear ry:n toimintaa.
”Alakulttuurihääriminen on jatkuvaa taiteilua hyväksyttyjen sääntöjen, estetiikan ja oman rohkeuden välillä. Ja tietty kaiken voi murskatakin, jos haluaa! Minä nyt yritän vain tehdä… jotain.”

Omakohtaisesti Klemetti on huomannut skenedynamiikan siinä, miten häneen itseensä on suhtauduttu.

”Jyväskylässä tai Tampereella, tai muissakin Suomen alakulttuuripiireissä se suhtautuminen on selvästi muuttunut niistä ajoista, kun olin vielä ’nobody’.”

Ettei vain johtuisi siitä, että nyt kaikki haluavatkin olla rokkarin kavereita?

Ei. Koen pikemminkin, että nyt he ajattelevät, että ’tuokin on tekijätyyppi’. Se on heimoajattelua: olen heidän silmissään lunastanut nyt paikkani samassa veneessä.”

Leikin ja performanssin lisäksi Sanna Klemetti osaa kuvitella. Tuntuu, että tällä hetkellä kokonainen musiikintekijöiden sukupolvi haluaa kuvitella. Olemme keskustelussamme maininneet muutamaan otteeseen muuan Jukka Nousiaisen. Tämä ei ole sattumaa. Sekä Klemetin että Nousiaisen urakehitykset ovat olleet samansuuntaisia: he ovat molemmat saapuneet Jyväskylään pieneltä paikkakunnalta – Jukka Nastolasta – ja luoneet maineensa täällä. Molemmat ovat opiskelleet musiikkitiedettä, joskaan Nousiainen ei koskaan valmistunut.

Molemmilla on myös mieltymys vanhahtavaan estetiikkaan, kirppisvaatteisiin ja hylättyihin iskelmälevyihin. Tämän lisäksi he ovat epäilemättä saavuttaneet erityisaseman omissa piireissään. He ovat myös nousseet kotimaisen popmedian lemmikeiksi, kuin vuorotellen.

Jukka Nousiainen on vaikuttanut myös siihen, että Litku Klemetti ylipäätään syntyi.

”Muutama vuosi sitten minulla oli hirveä halu ruveta vain ’rokkaamaan’. Silti rokkibändit tuottivat livenä pettymyksen. Kaikki oli liian hyvin tehtyä. Raaka, puhdas energia puuttui. Sitten näin Jukan Räjäyttäjät-bändin, ja tajusin, että juuri tuollaista säpinää ja fiilistä myös omilla keikoillani pitää olla!”

Klemetti ei ollut ainut Räjäyttäjistä innostunut. Bändin holtiton spektaakkeli, jossa vaatteet vähenivät ja eritteet virtasivat, oli julkea hikisten kalsareiden läimäys päin kaikkien sellaisten kasvoja, jotka väittivät, että rockista oli vaara ja vimma kadonnut.

Samalla Räjäyttäjät vei rokkenrollin metatasolle ja performanssitaiteeksi, joka laittoi lainausmerkit sanan ”rock”  ympärille. Tämän Sanna Klemettikin huomauttaa:

”Tiesin kuitenkin, että Jukka on sivistynyt taiteilija, ja että hän lähestyi musiikkiaan karnevalismin näkökulmasta.”

Klemetti kanavoi saman karnevalismin myös omaan musiikkinsa. Hänestä musiikki on nimenomaan karnevaalia, leikkiä ja performanssia. Sitä aluetta, jossa vieras voima vapauttaa kontrollifriikin kontrollistaan. Hän on puhunut Litkusta alter egonaan, joka riehuu lavalla kuin tyynen pinnan alta iskevä hirviö.

”Kai ne minun teinilarppaamiseni ajoivat ihan samaa asiaa kuin keikkailu nykyään. Olen surkea näyttelijä, mutta kaikki leikkiminen onnistuu tosi hyvin!”