Taiteilijat Ny – Ö

Home / Taiteilijat Ny – Ö

Vastahankaan-näyttelyn taiteilijat esittelyssä Ny-Ö

Frans Nybacka, Iida Palojärvi, Sanni Saarenpää, Antti Sepponen, Sorbus-kollektiivi, Kaarlo Stauffer, Joonas Siren, Joel Slotte, Oskari Tolonen, Kirsti Tuokko ja Bogna Wisniewska.

Frans Nybacka

Frans Nybacka (s. 1993) on Helsingissä asuva muusikko-kuvataiteilija. Hän opiskelee Aalto Yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa pääaineenaan taidekasvatus. Taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely nähtiin vuonna 2018 Kosminen Galleriassa Helsingissä, jonka jälkeen Nybackan töitä on nähty ryhmänäyttelyissä mm. Kosmisella ja Mäsä-festivaaleilla. Nybacka on ollut myös järjestämässä ja osallisena Kruunuvuoren metsän näyttelyssä, Merihaan Kevätpörriäinen näyttelyssä, ja Coming Continent kotinäyttelyssä. Frans luo taiteellaan fantasiamaailmoja käyttäen maalauksen, kuvanveiston, musiikin, videon ja installaation keinoja, valjastaen materiaaleikseen kaikkea hyvältä tuntuvaa. Nybackan taiteesta välittyy viaton taianomaisuudesta innostuminen, mystisen seikkailun kaipuu ja ritarileikkien romantiikka.

Näyttelyssä oleva Herkkuhuone on Eeva Lietosen, Frans Nybackan ja Essi Niemisen yhteisteos. Se on tilaan levittäytyvä moniulotteinen ja -aistinen kokonaisuus. Maalauksia, piirroksia, veistoksia ja projisointia sisältävä Herkkuhuone esittelee kävijöilleen laajan herkkuvalikoiman.

Ida Palojärvi

Palo, 2020, Ida Palojärvi

Ida Palojärvi on 1981 syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2016.
Palojärven teoksia on nähty mm. Turun Taidehallissa, Helsingin taidemuseon Ham-galleriassa, Galleria Oksasenkatu 11:ssa, Huuto Galleriassa sekä Galerie Anhavassa. Lisäksi hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Palojärven installaatioteosten kokeminen vaatii fyysistä läsnäoloa: viipymistä, liikkumista tilassa, teoksen äärelle menoa tai niiden sisään astumista. Samalla ne pakenevat haltuunottoa. Ne ovat hetkellisesti välähtäviä kuvia. Ne ovat fyysisen esteen tai pimeyden tai seinärakennelman taakse kätkeytyviä aavistuksia kauneudesta. Teokset omaavat kertomuksellisuuden aspekteja symbolisuudessaan ja kokemuksellisuudessaan, ne johdattelevat katsojaa ja aikaansaavat katsojassa ajallisen tapahtuman, vaikka ne eivät avaudu juonellisina narratiiveina.

Vastahankaan-näyttelyyn Palojärvi toteuttaa uuden, hämärrettyyn huoneeseen rakentuvan teoksen, joka hyödyntää liikkuvaa kuvaa ja ääntä. Teos käsittelee ristiriitaista vetovoimaa ja näkemisen halua, jonka mahdollisesti tuhoavat tai kauheat asiat synnyttävät meissä.

Sanni Saarenpää

Teos: Sisältä salaa uskoton maailmalle, tosiasioille, 2020

Sanni Saarenpää (kuvataiteen maisteri, s.1990) työskentelee kuvan ja tekstin yhdessä luomien vaikutelmien parissa. Hänen maalauksissaan kuvat on leikattu reliefeiksi, jotta niiden ei tarvitsisi jäädä kuvakentän rajojen sisään. Vastahankaan -näyttelyn teoskokonaisuus koskettelee taiteilijan haluttomuutta antautua tottelevaiseen sopusointuun tai yhteistyöhön niin kutsutun reaalimaailman kanssa. 

Saarenpään tuotantoa on ollut viimeksi esillä yhteisnäyttelyissä Porissa, Lahdessa, Turussa ja Tampereella 2018. Hänen muuta tuotantoaan on nähtävillä taiteilijan kotisivuilla osoitteessa sannisaarenpaa.wordpress.com

Paulon säätiö on tukenut teoksen valmistumista.

Antti Sepponen

Lahti 2019, Antti Sepponen

Antti Sepponen (s. 1991, Lahti) on lahtelaista arkea tutkinut valokuvaaja. Lahden Kansanopiston kasvatti on julkaissut kotikaupungistaan valokuvataidekirjan sekä järjestänyt aiheesta useita ryhmä- ja yksityisnäyttelyitä ympäri Suomea.

Helsingin Sanomien Ilkka Mattila valitsi Sepposen Helsingissä järjestetyn Lahti-näyttelyn yhdeksi vuoden 2015 kulttuuriteoista.

-Vaikka Nastolan vanhalla kunnantalolla nähtävissä tuoreissa otoksissa hipsinkin vielä osittain pitkin korona-Lahden hiljaisia katuja, en todellakaan ole mikään tänne jämähtänyt ukkeli. Onhan minulla nykyisin muitakin kuvallisia mielenkiinnon kohteita , aamulenkiltä tavoitettu taiteilija viestittää hymyssä suin.

Joonas Siren

Ääni- ja mediataiteilija Joonas Siren on syntynyt vuonna 1983. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi vuonna 2013 sekä Nordic Sound Art-maisteriohjelmasta vuonna 2012. Sirenin tärkeimmät näyttelyt/projektit, joihin hän on osallistunut ovat Nordic Sound Art-maisterinäyttely Roskilden nykytaiteen museossa 2012, Kuvan kevät 2013, Jussi Koitelan Skills of Economy-projekti Kiasmassa 2016, OFF-performanssi-installaatio Tiivistämössä 2018 (yhteistyö Milka Luhtaniemen, Nicolina Stylianoun ja Elena Rekolan kanssa) sekä yksityisnäyttely Kosminen galleriassa 2019.

Nastolan Kesänäyttelyssä esillä on generatiivinen ääni-installaatio ”Anti-Blashemia”. Teoksen lähdemateriaalina toimivat Suomen tunnetuimman oikeistopopulistin nuoruusaikaisen metallibändin kappaleet. Blashemian kappaleet muuttuvat rauhoittavaksi, pulppuavaksi solinaksi mikrotietokoneen avulla, joka jatkuvasti poimii kappaleista erilaisia fragmentteja ja taajuuksia. Äänellisen vastakohtaisuuden kautta teos toimii poeettisena vastalauseena oikeistopopulismille.

Teosta on tukenut Niilo Helanderin säätiö.

Joel Slotte

Ritarikokelas, Joel Slotte, 2020

Joel Slotte (s. 1987, Kokkola) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Galleria Huudossa ja tm•galleriassa Helsingissä sekä B-Galleriassa Turussa. Hän on myös osallistunut ryhmänäyttelyihin mm. CHART -taidemessujen Emerging -osiossa Kööpenhaminassa ja SIC Spacessa Helsingissä sekä Fotografins husissa Tukholmassa. Tämän vuoden joulukuussa Slottella on yksityisnäyttely Galleria LIVEssä Helsingissä.

Keskeisiä piirteitä Slotten öljymaalauksille ovat silmitön aistillisuus ja erilaiset ylevän ja alhaisen rinnastukset. Maalausten kuvakieli on esittävää ja pyrkii uskollisuuteen todellisille havainnoille. Slotte maalaa usein muotokuvia ystävistään, läheisistään ja itsestään, mutta kuvittelee maalattavat ihmiset fiktion keinoin uusiksi, vaihtoehtoisiksi versioiksi itsestään. Häntä kiinnostaa myös kuvantekemisen sisäisten traditioiden tutkiminen ja omaksuminen, tai ”maalaustaiteen historian roskalavan penkominen”.

Slotten teoksia ovat hankkineet Kiasman, HAMin, Pro Artibus Säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmat, sekä yksityiset kokoelmat Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Sorbus-kollektiivi

Wild Is The Wind, Sorbus-kollektiivi

Sorbus-kollektiivin uusi lyhytelokuva Wild Is The Wind kuvattiin Budessa, Englannin Cornwallissa marras-joulukuussa 2018. Teoksessa esiintyy joukko taiteilijoita, kollegoita ja Sorbuksen ystäviä: Josephine Baan, André Chapatte, Birch Cooper, Neicia Marsh, Brenna Murphy, Ristomatti Myllylahti, Sini Silveri ja Emmi Venna. 43-minuuttinen teos kertoo tarinan ystävyksistä, jotka ovat kokoontuneet syrjäiseen merenrantataloon juhlistamaan performanssitaiteilija Rudien naimisiin menoa itsensä kanssa. Kun Rudie katoaa ja ystävät jäävät yksin menetyksensä kanssa, aallot huuhtovat rantaan uuden tulokkaan. Wild Is The Wind kysyy, mitä teemme toistemme kanssa, miten me sen teemme, ja mitä tuo “me” oikein tarkoittaa. Teos kertoo elämästä, joka on surullista ja seksikästä samaan aikaan.

Sorbus-kollektiiviin kuuluvat taiteilijat Otto Byström, Henna Hyvärinen, Jonna Karanka, Mika Palonen, Sakari Tervo ja Tuomo Tuovinen. Vuosina 2013–2019 he pyörittivät Sorbus-taidetilaa Helsingissä. Kollektiivin teoksissa on käsitelty muun muassa punk- ym. vaihtoehtokulttuurien kaupallista ja taiteellista appropriaatiota, vallitsevia työkulttuureita sekä taiteilijuuden yhteiskunnallisia merkityksiä. Kollektiivin yksityisnäyttelyitä ovat olleet mm. Life is going to be sad and sexy at the same time Galleri CC:ssä Malmössä (2019), Fucked Up in a Bad Way SIC taidetilassa Helsingissä (2016) sekä The Sorbus Group Show Titanikissa, Turussa (2015). Kollektiivin videoteoksia on nähty ryhmänäyttelyissä mm. NARS Foundationissa New Yorkissa 2019, Schunck* Museossa Heerlenissä 2018 ja Prairie-galleriassa Chicagossa 2017. Kollektiivin teoksia on sekä Kiasman että yksityisissä kokoelmissa.

Kaarlo Stauffer

A statue of the last great fascist Rotha Linton Orman who was buried at Las Palmas 1935, 2019 oil on canvas 60×150 cm, Kaarlo Stauffer

Kaarlo Stauffer (s. 1988, Nastola) valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2014.

Hänet palkittiin Nuoret 2015 näyttelyssä Maecenas Killan stipendillä. Vuonna 2016 Kaarlo Satufferille myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston ja Paulon säätiöiden apurahat.

Staufferilla on ollut yksityisnäyttelyitä sekä Helsingissä että Turussa. Ryhmänäyttelyihin hän on osallistunut sekä Pietarissa että Helsingissä ja lisäksi hän on ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä. Ensi vuonna hänellä on yksityisnäyttelyt Helsinki Contemporaryssa ja Forum Boxissa.

Kaarlo Stauffer kuratoi tämän vuoden Nastolan Kesänäyttelyn – ja on ehkä maamme nuorin näyttelykuraattori. Hän on myös valinnut mukaan tulevat 23 taiteilijaa.

Kaarlo Stauffer työskentelee pääsääntöisesti öljyvärimaalausten parissa. Hän maalaa valokuvien seurassa.
-Etsin valokuvan ja maalauksen leikkauspisteestä käsitteellistä ja poeettista mielekkyyttä, jonka ristiaallokko pistäisi molemmat rakennelmat huojumaan ja hehkumaan väreissä.

Nastolan Kesänäyttelyn teoksia: Vanhaan kuvakorttiin perustuvaa teosta lukuun ottamatta maalausten hetki tai hetket sijoittuvat Nastolaan Staufferin lapsuudenkodin pihamäelle. Kuvaelmien luonne ja tyyli on uneksuva, kesäpäivän lämmön valoisalle harhalle ominainen.

Oskari Tolonen

Ottakaa vastaan…(no, otitteko?), 2003-2020, assemblaasi

Oskari Tolonen (kuvataiteen maisteri, s. 1982) käyttää eri tavoin luotua kuvaa tilallisissa teoskokonaisuuksissaan. Vastahankaan-näyttelyyn hän valmistelee aikajänteeltään pitkää, piirustuksista, maalauksista ja valokuvista koostuvaa teosta, jonka keskiössä on eräänlainen kristillinen arvoitus.

Hänen edellinen näyttelynsä oli Galleria Rajatilassa, Tampereella, vuonna 2018. Samana vuonna hän osallistui myös ryhmänäyttelyihin Kolarissa, Korkeaojalla ja Tampereella. Teoskuvia on nähtävillä verkossa osoitteessa oskaritolonen.blog.

Kirsti Tuokko

Susan and Angela, öljy pleksille, 2019/ Kirsti Tuokko

Kirsti Tuokko (s.1943, Helsinki) on valmistunut Taideteollisesta oppilaitoksesta 1966 (nyk Aalto yliopisto), Symbolic Design, Graphic Design, opintoja University of California, Berkeley

Hän on osallistunut sekä jurytettuna että kutsuttuna lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Yksityisnäyttelyitä on yli 30 alkaen vuonna 1986.Teoksia on ollut esillä Tukholmassa, Berliinissä, Prahassa ja Venetsiassa.

Hänen teoksiaan on Valtion Taidekokoelmissa, HAM:ssa, Tampereen Taidemuseossa ja Tampereen kaupungilla sekä yksityisissä kokoelmissa. Julkisia tilaustöitä ovat mm. TAYsin Uuden Sydänsairaalan seinämaalaus, kutsukilpailuvoitto, Kauppakeskus Klaavan ulkoseinä, Vuores Tampere, Valtion Virastotalo Attilan aulan taideteos,valtion tilaustyö.

Mikäli suunnitelmat toteutuvat on kesän aikana Kirsti Tuokon maalauksia esillä Moision Kartanossa Kouvolassa ja 2021 Galleria Huudossa Helsingissä.

Bogna Wisniewska

First thirst , leikattu PVC-printti, 2019/ Bogna Wisniewska

Bogna Wisniewska (s. 1988, Puola) on lämminsydäminen henkilö, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän harjoittaa taidetta, joka vaalii viihtyisiä, turvallisia tiloja ja hyvää seuraa. Se tuo ihmiset yhteen maalaamisen, näyttelyiden- ja tilaisuuksien järjestämisen ja ruoanlaiton kautta.

Hänen viimeaikaisessa projektissaan pohditaan salaisia paheita (ja käsitellään niihin liittyviä ahdistuksia), omien halujen ja mielihalujen haltuun ottamista, sekä oppimista erityispiirteiden, pakkomielteiden ja ihastumisten kautta. Hän pohtii välittämisen ja ystävällisyyden suhdetta taiteilijan työhön.

Bogna Wisniewska on opiskellut maalausta ja hän valmistui vuonna 2014 Academy of Fine Arts and Designistä Wroclawista. Hän on lopettelemassa maisterin opintojaan Helsingin Kuvataideakatemian taide-linjalta.

Hän on jäsenenä Helsingin SIC-taidegalleriassa, loistava kokki ja erinomainen kestävyystanssija!

Hänellä oli kaksi ykstyisnäyttelyä 2019:2Crushing on resting hard” Turun Titanic-galleriassa ja ”First thirst Flesh blush” Riikan 427 Galleriassa. Hän osallistui myös ryhmänäyttelyihin, kuten ”100” Malmön CC Galleriassa, Sakari Tervon kuratoimaan ”BIRD FEEDERS” näyttelyyn ja yhden päivän ulkoilmanäyttelyyn Tempelhofer Feldissä useiden muiden puolalaisten taiteilijoiden kanssa. Se oli osa ”When the hunger starts”-Project Space Festivaalia Berliinissä.

Parhaillaan hän työstää ensimmäistä Helsingissä avattavaa yksityisnäyttelyään SIC Galleriassa ja yhdessä helsinkiläisen kuraattorin Katie Lenantonin kanssa toteutettavaa projektia ”Weathering”, joka on nähtävissä marraskuussa Mustarinda-residenssissä.

Taiteilijat A – Ni