Taiteilijat

Home / Taiteilijat

 

TAITEILIJAT OVAT:
Emma Ainala, Elina Brotherus, Pira Cousin, EGS, Sami Funke, Paavo Halonen, Kalle Hamm, Mikko Heino, Einari Hyvönen, Henrik Härkönen, Arto Kettunen, Anni Kinnunen, Laura Kärki, Janne Laine, Pirita Lautala, Anna Pekkala, Marja Pirilä, Vappu Rossi, Aleksiina Salmi, Pasi Soukkala, Kirsimaria E.Törönen, Ilona Valkonen, Meri Westlin.

Emma Ainala

Emma Ainala/ Summerwings 2016

Emma Ainala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2013 Kuvataideakatemiasta. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Helsinki Contemporary -galleriassa. Ensimmäinen museonäyttely nähtiin Mikkelin taidemuseossa. Ainala tunnetaan omaleimaisista maalauksista, joissa hän yhdistää rokokoon tyyli-ihanteita ja pop-taiteen aiheita nykyhetken kuvatulvasta ammentavaan esteettiseen vyörytykseen. Nopeasti tunnettavuutta saavuttanut tekijä on herättänyt laajaa kiinnostusta taidepiireissä.

Hänen maalaustensa kuvasto on äkkiseltään söpöä, mutta hiukkaakin pidempi tarkastelu paljastaa kuvin kätketyn ahdistuksen ja hämmennyksen. Teosten ihmishahmot ovat nukkemaisia, eläimet kuin leluja ja värimaailma napattu ranskan pastilli -pussista. Ainalan maalausten äärellä tekee mieli kirjoittaa tarinaa, luoda kertomus henkilöhahmoille ja kuvitella niitä ympäröivä maailma kokonaisena. Teoksen maailmaan ei kuitenkaan haluaisi itse astua, katsojalle tarkastelijan asema on turvallinen.

 

Elina Brotherus
Elina Brotheruksen valokuvat ovat tunnistettavia. Hän käyttää itseään kuviensa mallina, kietoo käsitteellisyyden visuaalisuuteen tyylikkäästi eikä unohda, että melankoliaa kannattaa ryydittää lempeällä ironialla. Hän on kuvissaan käsitellyt muun muassa kieltä, maisemaa ja katseen kohteena olemista. Usein kuvat ovat hyvin kauniita, mutta välillä ne myös provosoivat.

 

Elina Brotherus / Hundertwasser Tree Performance

EGS

Kansainvälisesti tunnettu graffititaiteilija EGS teki Ateneumin taidemuseon ulkoseinälle keväällä 2017 banderollin Europe’s Greatest Shame #11, sama banderolli nähtiin viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla Pekilon julkisivulla (oheinen valokuva).

EGSin teoksia nähtiin myös keväällä 2018 laajassa Taidehallin yksityisnäyttelyssä, jossa merkittävässä roolissa olivat erilaiset maailmankartat ja rajalinjat. EGSin tuotannossa näkyy vahva humanitaarinen eetos. Hän on tuonut muuttoliikkeet ja pakolaisuuden teemat vahvasti kartalle ja työskennellyt muun muassa Amnestyn kanssa. EGS työskentelee anonyymisti ja häneltä tulee Nastolan kunnantalon ulkoseinään seinämaalaus.

 

Henrik Härkönen
Henrik Härkönen tekee tilallisia teoksia veistäen ne suoraan rakenteisiin. Teokset perustuvat geometrisiin perusmuotoihin ja voimakkaisiin väreihin. Ne synnyttävät usein optisia harhoja. Teosten mittakaava mukailee kehon ulottuvuuksia. Näyttelyssä hän tulee muokkaamaan vanhan kunnantalon rakenteita mieleen painuvalla tavalla.

Henrik Härkönen/A Song For Henry 2017

 

 

 

Arto Kettunen
Arto Kettusen ilmaisu on realistista ja hän työskentelee suuressa koossa. Kettunen maalaa nuorten aikuisten arkea ja vaikutelma on dokumentaarinen. Hän nostaa ihmiset maalaustensa etualalle. Tila, johon mallit sijoittuvat ei kuitenkaan jää yhdentekeväksi. Siihen sisältyy sekä sisällöllisiä että esteettisiä merkityksiä. Näyttelyssä hänen suuret maalauksensa tulevat lähelle katsojaa, luoden tilaan uusia kaksiulotteisia huoneita.

  Arto Kettunen / Common people 2018, 193×163

 

Kirsimaria Törönen
Kirsimaria Törönen jäi ihmisten mieleen Mäntyharjun purkutalonäyttelyssä, missä hän oli tehnyt koko kerrostalohuoneiston kokoisen piirustusinstallaation (oheinen valokuva). Kuvakirja kunnantalolla -näyttelyssä hän tulee tekemään kokonaisvaltaisen esteettisen installaation vanhan toimistotilaan.