Tuukka Teponoja

Home / Tuukka Teponoja

Tuukka Teponoja (s. 1986)

Tuukka Teponoja on Helsingissä syntynyt, nykyään Imatralla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja sarjakuvantekijä. Hän valmistuu LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen YAMK-opinnoista kuluvana vuonna. Aiemmin hän on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen osastolta vuonna 2015 ja opiskellut mm. sarjakuvaa Oriveden opistossa.

Teponoja on on aktiivinen järjestötoimija ja toiminut viime vuosina mm. Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran (2017 -) ja Kaakon taide ry:n (2017 -) hallituksissa. Lisäksi hän on Suomen Sarjakuvaseuran sekä Sarjakuvantekijät ry:n jäsen ja toiminut Elokuvakerho Pennittömät ry:n puheenjohtajana.

Viimeksi Teponoja osallistui kuvataiteen YAMK-opinnäytetöiden Poikkeuksia oloissa -yhteisnäyttelyyn Helsingin Kaapelitehtaalla tänä keväänä. Aiemmin hän on osallistunut mm. yhteisnäyttelyihin Koti nimeltä KRIMI Taidekeskus Krimissä Imatralla (2018), JUURI/NYT – osa II Galleria Pihatossa Lappeenrannassa (2017) sekä Grannar – NaapuritSädesmagasinetissa Hammarbackenissa Ludvikassa Ruotsissa (2017) sekä useana vuotena Stockfors Art Fairiin Pyhtäällä. Yksityisnäyttelyitä Teponoja pitää harvoin ja valikoivasti.

Teponoja on julkaissut sarjakuvateokset Kaunis Mieli Kääntää Katseensa Sisäänpäin (2016), NINE TALES ABOUT DESIRE – kootut 24h sarjakuvat 2008 -15 (2016), LOVE (2013) ja Aivoiglu (2011). Lisäksi hän mukana mm. teoksissa 101 sarjakuvaa Suomesta (2018), Mitä sä täällä teet? Tarinoita maahantulosta (2016) ja Sarjiskasviskeittokirja (2010). Hän on myös opettanut sarjakuvan tekemistä ja ollut Helsingin sarjakuvafestivaalien tapahtumakoordinaattorina.

Teponoja on kuvataiteilija, koska kuvataide on tapa kommunikoida muiden kanssa, mihin me kaikki kai tahoillamme hänen mielestään pyrimme. Hänen suhteensa koko elon kehään ei ole ainakaan romantisoiva, ehkä se on kunnioittavan etäinen. Taiteessa luonnon tai oikeastaan ympäristön huomioiminen näkyy materiaalivalinnoissa ja toisinaan teosten teemoissa, vaikka aiheena on ehkä enemmänkin ihmisluonnon kuvaus, erityisesti Nastolan näyttelyyn tulevissa teoksissa.

Teponojan taide kiertyy kollaasin ja sarjakuvasta juontuvan kerronnallisuuden ympärille, ja sille leimallista on alituinen kokeellisuus. Teosten lähestymis- ja tekotavat vaihtelevat ennakkoluulottomasti ja ennalta-arvaamattomin tavoin sarjakuvasta ääniteoksiin ja videoinstallaatioista readymadeen. Uusimmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa sarjakuvakerronnan tilallistamista ja optisia illuusioita. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa tilallinen kerronta ja esteettömyysajattelu.

LAB:n opinnäytetyössään Teponoja tarkasteli paikkojen merkityskertymiä ja tilan kerronnallisia ominaisuuksia painottaen kolmiulotteista lukusuuntasommittelua ja tilaohjaamista. Opinnäytetyönä syntyi kerronnallisten installaatioiden sarja. Teokset mukautuvat kulloiseenkin näyttelytilaan ahtautuen katvepisteisiin, ohjaten kulkua ja luoden illuusioita tilan jatkumisesta paljon todellista kauemmas.

“Välimeren meduusat -teos on piikkilangan lävistämistä pelastusliiveistä ja ruosteisesta rautalangasta muodostuva seitsemän meduusan parvi.”